Eper Lekvár |
Összetevők
• Cukor
• Zselésítő anyag: pektin
Hasznos linkek
1.150,- Ft / 130 ml Megrendelem
Élettani hatások
• Az eper az egyik legerősebb antioxidáns gyümölcsök közé tartozik, melyek segítenek abban, hogy a szervezetet megvédjék a sejteket károsító szabad gyököktől.
• Különösen hatékony a védőhatása idősebb korban a különféle, ún. neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint pl. Alzheimer-kór, vagy olyan egyéb károsodásokkal szemben, mint pl. az érfal szerkezetének oxidációs sérülései.
• Az eperben bőségesen találhatunk rákellenes hatóanyagokat. Számos vizsgálat igazolta ezeknek a vegyületeknek a jótékony hatását különféle tumor-tesztekben. Az ieper hatóanyagainak különleges tulajdonsága az is, hogy a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek gyógyszerérzékenységét növelni képesek.
• Az eper kitűnő helyet foglal el a fogyókúrázók étrendjében.
• Jó továbbá az eper a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre és a vesékre is jótékonyan hat vízhajtó hatása miatt.
Érdekességek
• Hivatalosan az eper valójában nem is gyümölcs. Tudományosan megfogalmazva gyümölcsnek csak az eper felületén található kemény "magvakat" lehetne nevezni, melyek az eper virágának női ivarszervéből származó ováriumok, s a húsos rész csak a virág vízzel telt magbugája.
• 1714-ben egy francia mérnök fedezte fel Chilében és Peruban, hogy az eper ottani őshonos változata jóval nagyobb szemű és ízletesebb az Európában ismert fajtánál. A mérnök mintát hozatott Franciaországba, és egy helyi fajjal való természetes kereszteződésnek köszönhetően megszületett a nagyszemű, lédús és édes eper.
• Az eper eleinte kizárólag a gazdagok luxuskiváltsága volt. Aztán a vasút elterjedésével az eper szállítása gyorsabbá vált, így egyre több emberhez juthatott el.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Eper lekvár, eper, menta, citromfű, lekvár |