Csipkebogyó Lekvár |
Élettani hatások
• A csipkebogyónak magasabb a C-vitamin tartalma mint a paprikáé, vagy a citromé, így az egyik legjobb C-vitaminforrás is egyben!
• A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.
• A csipkebogyó emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.
• A csipkebogyó serkenti a mellékvese működését, csökkenti a koleszterinszintet, és pótolja a szervezet számára szükséges jód mennyiségét.
Érdekességek
• Már az ókori népek is felismerték a csipkebogyó gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen.
• A csipkebogyó gyógyító hatását már 2000 éves írásos emlékek is tanúsítják, a nemzettségben több mint 100 fajta található meg, amelyek közül sokat vadon is fellelhetünk trópusi hegyvidékeken és északi hegyekben.
• Hazánkban nem csak a hecsedli név terjedt el, de hívják a csipkebogyót csipkerózsának, kutyarózsának, ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának is.
• Hazánkban egész területén előfordul, de a legtöbb csipkebogyó Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Veszprém megyékben található.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Csipkebogyó lekvár, |