Naspolya Lekvár | ![]() |
Élettani hatások
• Magas a C-vitamin-, B- és E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma, emellett rengeteg benne a pektin, ami segíti az anyagcserét, és szinten tartja a koleszterint.
• A naspolya tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van.
• Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.
• A naspolya a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére is használható.
Érdekességek
• A naspolya a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség.
• Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.
• A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínűleg olasz közvetítéssel került.
• A naspolya gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható. Ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, akkor édesebb lesz. Előbb leszedve meglágyul, és akkor nyersen meg lehet enni.
• A naspolya fája nagyon szívós, az esztergályos- és az asztalosiparban megkülönböztetett értéke van. A faszobrászok is sokra értékelik.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Naspolya lekvár, |