Birs Lekvár |
Élettani hatások
• Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt.
• A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset.
• Emésztési panaszokra, elsősorban savhiányra a középkor óta fogyasztjuk. Különlegessé teszi magas P-vitamin tartalma, amely antioxidánsként gátolja a szervezet öregedési folyamatait és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrás.
• Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) és a vérkeringést serkentő, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó pektinben.
Érdekességek
• A birset először görög leírásokban találjuk, mint termékenységi szimbólumot és a házasságkötési szertartások fontos részét. Az ifjú párnak átnyújtott birset a menyasszony az intelligens utódok fogantatása érdekében elfogyasztotta.
• Termesztése Mezopotámiában már az alma termesztésbe vétele előtt megkezdődött.
• A közel-keleten szívesen fogyasztják és rendszeres kiegészítője a német és a dél-afrikai konyhának is. A birs savassága ugyanis kellemesen ellensúlyozza az említett népek körében oly népszerű zsíros ételeket. Elterjedése, termesztése a görögöknek és rómaiaknak köszönhető.
• Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban, a Kaukázus környékén vadbirset is találunk.
• Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.
• A tudományos név Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Birs lekvár, |