Paradicsom Ivólé

Összetevők

• Paradicsom

Kézműves termékek - Szörp - Paradicsom ivólé - 20_1.jpg
800.- Ft / 500 ml Megrendelem

Élettani hatások

• A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén.

• Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést.

• Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.

• A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.

• A paradicsom feldolgozásakor a likopintartalmú vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek, vagy a ketchupnak, mint a nyers zöldségnek.

Érdekességek

• Õshazája Peru, ahol ma is gyomnövény. Európában először Spanyolországban és Portugáliában, majd Olaszországban tűnik fel, és manapság a világon mintegy egymillió hektáron termelik.

• Kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők.

• A 17. században Poma amoris néven tisztelik, vagyis a szerelem almájának hívják, mert bódulatot okozott. A még éretlen, zöld paradicsom valóban tartalmaz egy solanin nevű alkaloidát, amely az érés folyamán a gyümölcsből fokozatosan eltűnik.

• A magyar paradicsom szó a "paradicsomalma" kifejezésből rövidült. A növény "alma" nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz "aranyalma"). A paradicsom spanyolul tomate, ami azték eredetű szó: a spanyol hódítók az Amerikából behozott termés eredeti azték xitomatl nevét így rövidítették le.

Kézműves termékek - Szörp - Paradicsom ivólé - 20_2.jpg
Kézműves termékek - Szörp - Paradicsom ivólé - 20_3.jpg
Kézműves termékek - Szörp - Paradicsom ivólé - 20_5.jpg
Találatok a következő kifejezésekre:  házi készítésű különlegességek, Paradicsom ivólé, paradicsom, ivólé