Paradicsom Ivólé | ![]() |
Élettani hatások
• A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén.
• Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést.
• Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.
• A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.
• A paradicsom feldolgozásakor a likopintartalmú vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek, vagy a ketchupnak, mint a nyers zöldségnek.
Érdekességek
• Õshazája Peru, ahol ma is gyomnövény. Európában először Spanyolországban és Portugáliában, majd Olaszországban tűnik fel, és manapság a világon mintegy egymillió hektáron termelik.
• Kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők.
• A 17. században Poma amoris néven tisztelik, vagyis a szerelem almájának hívják, mert bódulatot okozott. A még éretlen, zöld paradicsom valóban tartalmaz egy solanin nevű alkaloidát, amely az érés folyamán a gyümölcsből fokozatosan eltűnik.
• A magyar paradicsom szó a "paradicsomalma" kifejezésből rövidült. A növény "alma" nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz "aranyalma"). A paradicsom spanyolul tomate, ami azték eredetű szó: a spanyol hódítók az Amerikából behozott termés eredeti azték xitomatl nevét így rövidítették le.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Paradicsom ivólé, paradicsom, ivólé |