Bodzila Szörp |
Élettani hatások
• Aszilva sok A-, C-, és B2-vitamint tartalmaz, valamint élelmi rostban gazdag. Ásványi anyagai közül a legfontosabb a kálium, a kalcium, illetve a vas.
• Fenntartja a sav-lúg egyensúlyt, szabályozza a keringési rendszert. A fogyasztása csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát. Tisztítja a vért, védi a szemet leépülés ellen.
• A bodzabogyónak nagyon magas a C-vitamin tartalma, duplája a citrusféléknek. Ezen kívül még megtalálható benne az A-, D-, E-, B6- és B12-vitamin is.
• Tartalmaz antioxidánsokat, flavonoidokat, karotint, jó a magas vérnyomás ellen. Anyagai védik a sejteket, jó szívinfarktus és rák ellen.
Érdekességek
• A rómaiak honosították meg Európa területén a mirabella szilvát, azonban őshazája a Kaukázus környékére tehető.
• Egyéb magyar nevei: cseresznyeszilva, mirabolánszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva
• Sokféle csonthéjas gyümölcsfát, díszfát és díszcserjét szemeznek rá
• A szintetikus festékek feltalálása előtt a bodza fontos festőnövény volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.
• Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.
• Szicíliától Skóciáig hittek benne, hogy a bodza védelmet nyújt a gonosz démonoktól.
Találatok a következő kifejezésekre: | házi készítésű különlegességek, Bodzila szörp, |