Kökény Szörp

Összetevők

• Kökény
• Cukor
• Víz
Kézműves termékek - Szörp - Kökény szörp - 93_1kökény.jpg

Élettani hatások

• A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, és jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre.
• A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas, hasmenés, bélhurut ellen is alkalmazható.
• A-, B- és C-vitamint is tartalmaz, rosttartalma igen magas, és kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne.
• Antioxidáns-tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát, salaktalanító, vizelethajtó, javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is véd.
• Méregtelenítő és vértisztító, daganatellenes hatása van.
• Gyermekeknek kiváló étvágygerjesztő

Érdekességek

• Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva
• Népi neve abból ered, hogy a kökény, vagy a galagonya tövises ágait fakeretbe, fanyüstbe fogva, igásállatokkal vontatva boronáláshoz használták. Az Alföld déli, és középső részén még a XIX. században is használták a tövisboronát magtakarásra, talajporhanyításra.
• Az aszalt gyümölcsök, közöttük a gyűjtött vadgyümölcsök, így a kökény is fontos szerepet töltöttek be a népi táplálkozásban, főként a böjti időszakban.
• A XVII. században, Apaffi Mihály erdélyi fejedelem uralkodása alatt a kincstári kimutatás tanúsága szerint annyira megbecsült volt, hogy dézsmát is szedtek az aszalt kökényből.
• A kökény jelentősebb felhasználásának emlékét régi településnevek is őrzik: Kökény, Kökönyös, Kökénypatak, Kökényszeg.
• Az apró énekesmadarak szívesen építik fészküket tövises vesszői közé, termése a téli időszakban táplálékot nyújt az erdei apróvadnak.

Találatok a következő kifejezésekre:  házi készítésű különlegességek, Kökény szörp,